keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Rakkaat ruusuni-haastePauliina Kukka & Kaali-blogista käynnisti ihastuttavan haasteen, jonka myötä voi päästä näkemään toinen toistaan hurmaavampia ruusuja - kiitos tästä antoisasta ruusukoosteesta. Minulle haaste tuli Päiviltä Kottikärryn kääntöpiiri-blogista, joka näin herätti minut melkein syyshorrokseen vaipuneena. Kiitos Päivi! Pauliinan kuvista voi ihailla upeaa lumivalkoista luotettavaa pensasruusua ja Päivillä on useita ruusuja, joihin on ihastunut voimatta päättää mikä niistä on se kaikkein parhain.


Pauliinan Ruusukoosteen blogeissa on kuvattu upeita valkoisia, punaisia, keltaisia ja monivarisiä ruusuja. Jotkut ovat muhkeita pensaita ja toiset köynnöksiä. Joillakin on esillä yksi rakkain ruusu ja toisilla on kokonainen ruusupuutarha huolella harkittuja ruusuja ihailtavana. Jotkut ovat maininneet myös ruusujen vähemmän mukavista ominaisuuksista. Tähän asti ruusukooste vie jo runsaaseen ruusujen tuoksuun ja hallittuun kukkaryöppyyn.


Ruusujen joukko on kuin parvi nuoria jalosukuisia prinsessoja tai herttuattaria silkkisissä tanssiaispuvuissaan pyörähtelemässä kauden avajaistanssiaisissa. On runsaita helmoja, röyhelöitä ja kimallusta. Ne ovat täydellisiä ihasteltavaksi.


Torpan ruusut eivät tietysti pääse prinsessojen tasolle, mutta omalla tavallaan niistä kuoriutuu aika ajoin Tuhkimo kaikessa kukoistuksessaan. Niissä on urheutta ja sisukkuutta, joiden avulla selviydytään talvipakkasista ja kesäpaahteista. Lyhyt kukoistuksen hetki on torpanruusujen juhla. Tällainen on Mustialan ruusu, jolla on kaukaisia sukulaisia Ranskassa. Pohjoisissa olosuhteissa se joutuu välillä kärvistelemään, mutta oikea kesäpouta antaa sille mahdollisuuden loistaa prinsessana.


Muitakin sisukkaita sisaruksia löytyy. Juhannusruusun kukinta on kesän huippuhetki. Sitä kukintaa ei kestä kovin pitkään, mutta sen sijaan se kasvattaa paljon uusia versoja puskien niitä esiin etäällekin. Sitä voi tietysti pitää myös epäkiitollisena ominaisuutena, mutta torpasta on aina jaettu ruusun alkuja halukkaille. Niin on torpan juhannusruusukin päätynyt tänne, toisen torpan pihasta.


Ruusukaunotar voi ilmestyä tarhaan myös vahingossa. Niin kävi Torninlaakson ruusulle. Sain ystävältäni tuliaisena suviruusun juurakon ja yllättäen sen juurella tuli myös tämä kaunotar. Kun se eroteltiin omaan kasvupaikkaansa, se on kasvanut aivan siistiksi pikku pensaaksi. Muutamana kesänä se on päässyt jo kehittämään sievän kukkarunsauden ja kukinta kestää kauemmin kuin juhannusruusulla.


 Kuka onkaan kaikkein yksikertaisin ja vaatimattomin, mutta silti kaunis? Punalehtiruusun yksikertaiset ja pienet kukinnot vetoavat katsojaan ja mieleen tulee luonnossa kasvava metsäruusu. Tumman vihreä lehdistö muodostaa jännittävän taustan punertaville kukille. Punalehtiruusu on toistaiseksi viimeiseksi meille saapunut ruusukaunotar. Tämä on ainoa ruusu, jonka alku on meille ostettu taimostolta.


Jos edellä esitellyt ovat nuoria notkeita neitoja, Valamon ruusu on vakaa rouvashenkiö. Hän levittää ruusunpunaiset helmansa joka vuosi yhtä vakuuttavasti. Tämä ei tarvitse ihmeemmin hoivaa tai hoitoa vaan kukoistus jatkuu vuodesta toiseen. Kukinta kestää myös pitkään, ensimmäiset kukat kuihtuvat ja uusia aukeaa pitkälle syksyyn. Tärkeää on että tilaa on ympärillä ruusuisia helmoja hulmutella.

Toinen kypsä kaunotar on suviruusu. Jos minun pitäisi valita näistä torpan kaunottarista yksi, se ehkä olisi suviruusu. Minusta tuntuu, että siinä tapauksessa muut kaunottaret pahoittaisivat mielensä, enkä sitä halua. Kaikki torpan ruusut ovat omia persoonallisuuksia. Ne kukoistavat kauniisti, mutta ovat myös omapäisiä ja joskus rasittavia. Ehkä ne eivät pärjää ransakalaisille prinsessoille, mutta täällä metsän siimeksessä ne ovat kunigattaria.Ruusujen syksyistä kauneutta harvoin huomataan. Syksyiset ruusupensaat marjoineen ovat toinen toistaan koristellisempia.

Haasteen säännöt:

Kirjoita juttu luottoruusuistasi. Tyyli on vapaa.
Se voi olla ylistys suosikkiruusullesi tai tiukkaa asiaa.
Se voi olla yhden kuvan ja muutaman rivin mittainen tai esittely puutarhan parhaista
ruusuista.
Lopuksi voit mainita, mitä ruusua et pihaasi hankkisi.
Haasta mukaan muutama bloggaaja.

Ilmoita jutustasi Kukka & Kaali blogiin Pauliinalle, joka kokoaa jutut yhteen.

Ota tästä haaste itsellesi!


7 kommenttia:

 1. Sinulla on todella ihanasti kukkivia ja kestäviä ruusukaunottaria. Aika monta niistä löytyy myös omasta puutarhastani.

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, kun osallistuit haasteeseen. ♥ Kiitos! Linkitin juttusi Paras ruusuni ikinä -jutun loppuun. Hyvää viikon jatkoa sinulle! ♥

  VastaaPoista
 3. Kauniita nuo pensasruusut kieltämättä ovat kun oikeassa ympäristössä kasvavat. Kiulukat ovat myös koristeellisia ja monella ruusulla myös herkullisen makuisia. Mukavaa syksyn jatkoa sinne torpalle!

  VastaaPoista
 4. Tämä oli oikea hyvän mielen ruusutarina, ihanaa, kiitos! Niin kauniita notkeita neitoja ja rouvia.

  VastaaPoista
 5. Eeva jo totesi, että tästä tuli niin hyvälle mielelle! Arvasin, että sinulla on ruusuista mukavaa kerrottavaa ja ihania kuvia, joten lämmin kiitos haasteeseen osallistumisesta!
  Suviruusu taisi jäädä mieleeni jo viime vuonna juuri sinun kommentistasi :).

  VastaaPoista
 6. Kauniit on ruususi. Mukavasti kirjottelit ja miullekkin tuttuja ruusuja siellä on. Onkohan tuossa toisessa kuvassa 'Hansa', väri ja kukan muoto äkikseltään näyttää siltä. Ruusut on ihania!

  VastaaPoista