Nyt on joulukalenterien aika. Kaappiin laatikon pohjalle oli jäänyt maakuntalehden julkaisemia joulukalentereja, joita ei ole availtu. Lapsenlapset ovat kukin saaneet vanhemmiltaan omat suklaakalenterinsa, joten nämä kestotilaajakalenterit ovat joutaneet laatikkoon. Vuosilta 2014 - 2017 on tallessa neljä kalenteria ja lisäksi on tämän vuoden kalenteri.
Joulukorttien aiheet ovat vuosien varrella muuttuneet. Enkelit ja seimi ovat niistä lähes kokonaan jääneet pois. Miten on käynyt joulukalenterien kuva-aiheitten tässä viiden vuoden jaksossa?
Vuosi 2014
|
Kuva Salli Parikka-Wahlberg |
Vuoden 2014 kalenterissa ollaan selvästi joulupukin joulumatkan lähtötunnelmissa joulupukin omassa pihapiirissä. Pukin lisäksi nähdään aika liuta tonttuja ja kotieläimiä. Monia ilahduttaa varmaan, että joulupukilla on kanala ja tietysti porot omassa tallissaan. Söpöt kissat vilahtelevat tonttujen jaloissa ja luonnoneläimiä edustaa kettu, joka otetaan ystävällisesti vastaan. Kaikki ovat työn touhussa ja hyvällä mielellä.
Vuosi 2015
|
Kuva Salli-Parikka Wahlberg |
Seuraavan vuoden kuvassa on pukki tai tonttu lähtenyt yksinään matkaan vaihteeksi kelkalla. Nyt ollaan selvästi maaseudulla ihanien lumikinosten keskellä. Luonto on monella tavalla läsnä. Mänty ja kuusi on kuvattu selkeästi. Metsäjänis poikasineen sekä orava ovat kiiruhtaneet seuraamaan matkantekoa. Oksilla erottuu tuttuja talvehtijalintuja, talitiaisia ja sinitiaisia ja jopa punatulkkuja. Muita tonttuja ei näy.
Vuosi 2016
|
Kuva Salli-Parikka-Wahlberg |
Vuonna 2016 ollaan edelleen hämäläisen maaseudun ytimessä ja pääosassa on suomenhevonen, joka kurkistaa tallista lasten puuhia. Lapset asettelevat kauralyhdettä paikoilleen lintujen ruokailupaikkaan. Lapset on puettu kauniisti joulun väreihin eikä nyt näy lainkaan tonttuja eikä edes joulupukkia. Luontoa edustaa metsäjänis poikasineen ja sivusta kurkistava tiainen ja tietysti kauniit lumiset kuusenoksat.
vuosi 2017
|
Kuva Mika Kolehmainen |
Vuonna 2017 ollaan talven lumisessa maisemassa ehkä joulupukin kotikulmilla. Tienoo ei välttämättä ole kaukana korvessa, sillä sivussa pilkahtaa toinen asumus. Muuten touhu on yltynyt melkoiseksi vauhtiurheiluksi. Pihamaalla on hurja liukumäki ja tontut laskevat siellä kukin omalla tyylillään. Joku on jo laskenut radan sivuun ja yksi tontuista tallentaa kännykällä vauhdikasta menoa. Joulupukki on saanut vain yhden tontun avukseen kuusen hakuun. Lumiukkokin on tehty. Lunta on runsaasti ja tiaisia muistuttavat linnut ruokailevat lyhteellä, joka on mahdollisesti koottu vehnän korsista. Kissa kurkistaa katolta. Joulupukin muori tai naapurin täti seuraa puuhia hyväntahtoisesti.
Vuosi 2018
|
Kuva Mika Kolehmainen |
Viimeisessä kalenterissa on siirrytty joulupukin mökin sisätiloihin, jossa tietysti viihtyvät myös tärkeät porot. Porojenhoitajatonttu valjastaa kohta porot reen eteen ja muori pakkaa eväspussia. Lahjat on paketoitu ja kuusi koristeltu, joten tontut tanssivat ja soittavat iloisina. Vaaritonttu joutuu kuitenkin huolehtimaan mökin lämmityksestä. Kotieläimet ovat läsnä, ehkä kotihiiretkin voidaan lukea niihin. Joku tunnistamaton lintu on eksynyt pirttiin. Mikä kurkistaa olkikasan alta?
Tarkastelun tulos kertoo, että tontut ovat kalenterien kestohahmoja ja joulupukki lähes yhtä tärkeä. Kaikki kohtaukset on aseteltu maaseudun ympäristöön ja mukana on kotieläimiä ja pihapiirin luonnoneläimiä.
Vanhemmissa kalentereissa puuhataan uutterasti joulupukkia auttaen tai eläimistä huolehtien. Uusimmissa ollaan rennommin iloisella päällä, mutta joulupukin tehtävä tulee kuitenkin hoidettua.
Jokin muutos ajatusmaailmassa tapahtuu, sillä vuoden 2014 kalenterin 24. päivän luukusta paljastuu kuusi ja sen hohtava latvatähti, joka on postauksen ensimmäinen kuva. Tämän vuoden kalenterin 24. luukku paljastaa avautuessaan muhkean lahjasäkin, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.
Hyvää adventtia!