sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Pyörryttävä kevät


Kevät on edennyt äärimmäisolosuhteista toisiin. Kirpeät pakkasyöt kiduttivat pitkään ja sen jälkeen siirryttiin paahtaviin hellepäiviin. Kasvien kestokykyä koeteltiin ensin koleissa tuulissa ja sitten reilussa +25 asteen auringon porotuksessa. Ja sen jälkeen lankesi armollinen, pehmeä sade.


Kaikki kukkivat kevätpuut intoutuivat kukkaan. Tuomet ja vaahterat aloittivat ja luumupuut, joita meillä on kokonainen tarha, kukkivat valkoisenaan. Omenapuut liittyivät kukintaan seuraavaksi ja vähitellen hyönteisiä alkoi liikkua. Kimalaisia näkyi jo siellä täällä.

Olotila pihalla on ollut pyörryttävän ihana. Kukkarunsaus ympäröi kaikkialla, maassa ja puussa ja siinä välissä. Netissä voi välittää kuvia kaikesta ihanuudesta, lintujen liikkeistä ja käen kukunnasta. Tuoksut ovat kuitenkin vain paikan päällä koettavia ja niitä tuoksuja on nyt ilma täynnä. Niitä ei voi lähettää netin kautta koettaviksi - siinäpä haastetta tulevaisuuteen!

Nyt sade jatkuu yhtenäisenä toista päivää. Kaikki sadevesi imeytyy maahan, varsinaisia lätäköitä ei synny. Purppuraomenapuu on niin täynnä kukkia, että se ei koskaan ole ollut noin runsas.


Viime kesänä kaikki herukkapensaat kärsivät kuivuudesta. Syksyllä kaivettiin vanhat mustaviinimarjapensaat pois ja istutettiin tilalle uudet. Keväällä leikattiin vanhoja punaisia herukkapensaita reippaasti ja vähän jo haikailtiin, että marjasato taitaa jäädä tänä vuonna vähäiseksi. Kaikki pensaat intoutuivat kuitenkin kukkimaan hurjallla voimalla ja mikäli tuholaisilta säästytään, marjoja saadaan.


Kaikki kukkivat pensaat kukkivat vuoronperään ja yhtäaikaa, marjatuomipihlaja, taikinanmarja, kuusama. Nupuillaan ovat jo angervot.


Lehtometsä on saanut komean vihreän värin. Hevoskastanja aukoo lehtiään ja takana pihlajat, vaahterat vihertyvät. Lintuperheitä asustaa kaikissa pöntöissä ja rastaan poikaset tipahtelevat jo maahan ihmettelemään.


Kaiken ylellisen ihanan kevään kruunaavat jouluhyasintit, joita olen vuosien mittaa upottanut sinne tänne. Tänä keväänä monet niistä kukkivat. Vaaleanpunaiset nousevat esiin muun sinivalkoisen kukinnan seasta.


Akukevään taimikasvatus on ollut kangertelevaa eikä tulosta synny ihan suunnitelmien mukaan. Jälleen vannon, että jatkossa en ryhdy enää taimien varhaiskasvatukseen. Sen sijaan perennat ovat selvinneet hyvin ja kosteuden ansiosta ne ovat jo kovassa kasvussa. Pian on huolehdittava tukemisesta, jos sellaista tarvitaan. Ulkona pihalla ovat kevätkukat, scillat, lumikellot jo kukkineet. Helmililjat ovat nyt vuorossa.Ja tulppaanit - niiden väri-iloittelua saatiin ihastella aikaisin! Vanhat luottotulppaanit nousivat jälleen tuomaan väriä perennaruusukkeiden väliin.


Ja se vaaleanpunainen, kerrottu tulppaanikin nähtiin livenä ainakin nyt ensimmäisenä keväänä. Osa myöhäisemmistä tulppaaneista on vielä nupullaan.


Olotila on pihalla kuin kasvihuoneessa. Lämpötila on vähän alhaisempi, mutta ilma on hapekasta ja kosteaa. Sateet ovat olleet hellävaraisia, vaikka runsaita. Pikapuoliin voidaan tehdä kasvimaakatselmus!
24 kommenttia:

 1. Monenlaista säätä on ehtinyt jo tälle keväälle. Välillä mennään senttikaupalla eteenpäin, kasvussa meinaan ja sitten se taas tuntuu pysähtyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin ja enimmäkseen nyt mennään eteenpäin. Kasvit kasvavat ihan silmissä ja nuppuja ilmestyy esiin yllättävästiä. Nykin sataa kevyesti.

   Poista
 2. Kevät on ollut vaihteleva ja sitähän se tahtoo useimmiten olla. Nyt maa on saanut kaivattua sadetta, joten nyt alkaisi taas olla jo lämmön ja auringon vuoro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset pionit todella kaipaavat poutapäiviä, jotta kukat sailyvät hetken kauniina!

   Poista
 3. Tämä on ollut hyasinttien kevät, olen iloinnut niistä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin täällä, hyasintit ovat kasvaneet voimakkaiksi ja kukkivat!

   Poista
 4. Kylläpä siellä näyttää tosiaan pyörryttävän ihanalta. :)
  Meidän pihassamme kukkijoita on paljon vähemmän, mutta ainakin olemme saaneet nauttia alkukesän herkästä vihreydestä... ja tavallista pidempään, kun on ollut niin viileää.
  Ihania puutarhahetkiä sinne vaarin torpan puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, kyllä ihania hetkiä on nyt saatu elää ja jällen on lämpimiä ilmoja luvassa. Monet kukat avaavat kukintonsa ihan kesäkuun alkupäivinä.

   Poista
 5. Noin kauniisti kukkivien puiden katveessa varmasti pyörryttää onnesta! Ja maassa kukkii vaikka miten paljon lisää. Erikoinen kevät on tosiaan ollut, mutta ei missään nimessä huono. Vähän ailahteleva vain. Pitkään aikaan ei ole tarvinnut suojata ulkona olevia taimiakaan yöksi. Tai ehkä joku muu olisi harson vetäissyt, kun lämpötilat ovat kuitenkin olleet vain vähän alle kymmenen astetta öisin, mutta minä olen laiska. Nyt kun vielä sateet kiertäisivät meidät edes pari seuraavaa viikkoa. Aurinkoa alkaa jo kaivata ainaisen vesisateen jälkeen. Kukkaisaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoa saadaan muutaman päivän kuluttua sääennusteen mukaan ja onneksi vettä o kerätty talteen helteitä varten! Kiitos Minna toivotuksista!

   Poista
 6. Ihanaa kukintaa sinulla siellä joka puolella. Anoppilassa on lähes sata vuotta vanhoja punaherukka pensaita. Arvaa mikä kukinta niillä on harmi kun en kuvannut. Satanut on täälläkin hiljalleen pari vuorokautta. Lämmintä taas odotellaan. Samanlaisia ajatuksia minulla siementaimia en perennoista laita mitään ensivuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku sadetta meneillään nytkin, mutta vielä maaperä vetää sen kasvien hyväksi. Perennan siemenet sain kyllä jotenkin alkuun, mutta kesäkukissa oli vaikeuksia. Esimerkiksi kosmoskukat hanasivat vastaan useammankin kylvöksen. Nyt ovat jo karassit ja ruusupavut vauhdissa, joten ehkä niistä päästään alkuun.

   Poista
 7. tosiaan monellaista säätä on tänä kevänä jo ollut. Nyt saisi tulla taasen enemmän aurinkoa ja lämmintä . Ihania kukkioita sinulla.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saa joka päivä ihastella kukkia ja vehreyttä. Auringon paiste olisi vuorostaan toiveena!

   Poista
 8. Voi miten kaunis tuo pisarainen tulppaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, joskus osuu hyvä hetki kameran linssiin!

   Poista
 9. Ihanaa, kun kukkia löytyy joka puolelta, katselipa sitten alas tai ylös:) Kukkivat puut ovat puutarhurin unelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella taiavaisiin saa tähystää ja kukkia on sielläkin!

   Poista
 10. Paljon on kukassa nyt puita ja pensaita, kukista puhumattakaan. Meillä on ollu liian satteista ja kylymee jo kohta kaks viikkuu. Ei ihan toukokuulle tunnu. Jospa ruppiis ilimat korjaantumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan teillekin nyt lämpövirtausta, joka saa kukinnan vauhtiin!

   Poista
 11. Kukkivat puut ovat aivan ihania, niitä ei voi olla liikaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tätä olen tänä keväänä julistanut! Meillä puut alkavat olla jo aika suuria, joten pitäisi istuttaa uusia!

   Poista
 12. Spring is a beautiful season.
  Wonderful photos.
  Have a nice Sunday
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista