sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Lunta ja kukkia


Paljon puhuttu takatalvi on koetellut puutarhaa ja sen olentoja jo vapusta lähtien. Napakka yöpakkanen ja kova tuuli päiväsaikaan on repinyt juuri alkuun päässeita kasveja. Viime yö toi vielä tullessaan lumikerroksen, tosin vain vajaa viisi senttimetriä, mutta koko maisema oli aamulla valkoinen. 


Takapihan kukkapenkin ruskoliljojen lehtiruusukkeet olivat juuri päässeet alkuun ja nyt ne sojottivat urheina lumen keskeltä.


Kasvimaalla ehdin lämpimillä keleillä kylvää porkkanat ja herneet ja istuttaa vähän sipulia. Lumi peitti harsotetut penkit ja jänis on jättänyt oman tervehdyksensä ruokaa etsiessään.


Takapuutarhan ilme on vielä kalju ja valkoisen lumen peittelemänä  se näytti jopa aavemaisen kalsealta. Päivämäärä 5.5. tuntuu epäuskottavalta.


Kaikki puutarhan toimet ovat alkumetreillä, ruukut vasta esiin nostettuna. Innoissani keräsin jo vettä sadevesitynnyreihin, sillä oli ollut pitkään kuivaa. Kastelukannurivistö on valmiina, mutta lumi ehti senkin peittää. Vesitynnyrin pintaan oli syntynyt paksu jääkerros. Saa nähdä, säilyikö tynnyri ehjänä.
Kaikesta kylmyydestä ja lumesta huolimatta syksyllä istutetut valkosipulit seisovat reippaina rivistössään.


Kasveissa on uskomatonta voimaa ja sitkeyttä, kun ne joutuvat ajan kanssa tottumaan kylmyyteen ja riepottavaan tuuleen. Kevätesikko oli päättänyt kukkia ajallaan tuli mitä tuli. Onneksi lumi suli jo puolenpäivän jälkeen.


Tämän kevään suurena yllätyksenä onnenpensas kukki ensimmäisen kerran oikein näkyvästi. Lumesta huolimatta se jatkoi kukkimistaan, joka alkoi jo vapun tienoilla.Kuvasin pensasta pari päivää sitten. Pensas istutettiin monta vuotta sitten puutarhan viimeiseen nurkkaan risuaidan viereen. Ja risuiselta se on enimmäkseen näyttänyt. Pari kukkaa on tarkkaan katsoen voinut erottaa jossakin oksassa.


Viime vuonna nähtävästi leikattiin pensasta sopivasti ja nyt se oikeasti kukkii - edelleen lumisateesta huolimatta. Tämä pensas on ilmeisesti Jalo-onnenpensas eli Kanadanforsythia `Northern Gold`. Forsythiat kuuluvat oliivikasveihin.


Onnenpensas on huomiota herättävä, sillä se kukkii kirkkaan keltaisin kukin ennen lehtien puhkeamista. Se kukkii toisen vuoden versoilla ja siksi vanhat oksat täytyy leikata seuraavan vuoden kukinnan turvaamiseksi jo kukinnan jälkeen. Se myös tuoksuu eksoottisen voimakkaasti.


Uudet versot kasvavat ryhdikkäästi ylöspäin, mutta ylivuotiset näyttävät helposti lamoavan. Leikkaamalla täytyy saada pensaaseen ilmavuutta ja ryhtiä. Nyt pensaassa on paljon uusia versoja, joten ensi vuoden kukinta voisi olla jo näyttävää.


Ensimmäiset lehtisilmut alkavat jo vihertyä. Kiinnostavaa on nähdä, kuinka kauan kukinta jatkuu lehtien puhjettua. Loppukesän ajan pensas on vähemmän huomiota herättävä viherlehtinen pensas ja syysväri on kuulema kaunis. Tämä yllättävän kevätkukinnan jälkeen on onnenpensasta seurattava syksyyn asti.


Toivottavasti etenemme kohti lämpimämpiä päiviä!

18 kommenttia:

 1. Täällä meillä ei ole tullut lunta, mutta on ollut tosi koleaa. Eilen satoi hetken räntää, mutta se suli onneksi saman tien pois.
  Kaunis onnenpensas ja näköjään myös melko sinnikäs, kun jatkaa kukintaansa takatalvesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä, että se ei ole millänsäkään lumesta. Lehdet alkavat kehittyä.

   Poista
 2. Täällä Kainuussa lunta piisaa - lähes 30 cm! Ensi viikolle on luvattu lämpenevää, joten eiköhän lumi saa kyytiä! Hyvää alkavaa viikkoa toivottelee Tarja / Ruusu-unelmia ja villasukkia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja ja mukavaa, kun tulit meidän pihaa katsomaan. Kyllä ne lumet sielläkin sulavat, aina niin on tapahtunut. Aurinkoisia päiviä!

   Poista
 3. Lunta tuli tänne hiukan mutta suli heti pois .Pakkanen sitä vastoin on vieraillut . Onnenpensasta ei minulla ole mutta olen nähnyt monissa pihoissa mökkitienvarrella. Jännää että kukkii ennen lehtien puhkeamista. Mitään en ole vielä istuttanut kasvilavoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan erikoisen näköinen, varsinkin kun on osattu leikata taitavasti kauniiseen muotoon. Turhan hätäiseen kylvin minäkin, mutta porkkana sietää kyllä kylmää.

   Poista
 4. Meilläkin satoi yön aikaa aika paljon, maa oli paksun lumipeiton alla. Minullakin on onnenpensas ja on aika hyvän kukan peitossa. Kyllä nyt saa peitellä kasveja joka ilta kun on niin kovin kylmää.saisivat jo yö pakkaset loppua. Hyvää alkavaa viikkoa Pirkko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma, sitä samaa toivotaan täällä - taas oli maa valkoisena huurteesta tänä aamuna!

   Poista
 5. Tulipa teille lunta, mutta yksi aurinkopäivä ja hupsista vaan, lumet haihtuvat.
  Kaunis tuo onnenpensas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tämä viimeinen lumi suli pois iltapäivään, mutta yöpakkasia vain riittää!

   Poista
 6. Täällä lumi pysyi useamman päivän, mutta aunnuntaina jo alkoi sulaa vauhdikkaasti. Kauniisti kukkii Onnenpensaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnenpensaan kukat ovat lähitarkastelussa todella herkkiä ja kauniita. Kukkia voisi olla vain runsaammin, mutta siihen vaikuttaa leikkaus. Aurinkoisia päiviä sinne!

   Poista
 7. Ensimmäisen kuvan scillameressä on kunnon vaahtopäät! Aika viehättävän näköistä oikeastaan, vaikka lumi nyt ei tähän aikaan vuodesta mitenkään toivottava elementti olisi. Onnenpensaasi kukkii kauniisti. Kukkia tuleekin nyt varmasti vuosi vuodelta enemmän, kun on nyt päättänyt aloittaa. Minä kylvin juuri ennen takatalvea mustajuurta ja pikkuisen retiisiä ja salaatteja. Tiesin kyllä, että kylmää on luvassa, mutta ajattelin, että itävätpähän heti kun sää lämpiää. Tällä viikolla on kuitenkin muuta kiirettä, niin en olisi välttämättä ehtinyt kylvöpuuhiin. Kaksinkertaisella harsolla kuitenkin suojasin, eli ainakin pikkuisen olen jo petrannut kasvimaapuuhissa! Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut siemenet tarvitsevat lämpöä itääkseen, mutta ehkä sitä lähiaikoina saadaan. Minä jatkoin tänään retiisillä, persiljalla ja tillillä. Vähän kerrallaan edetään ja saadaan kaikki maahan. Hyvää jatkoa kylvöpuuhiin!

   Poista
 8. Meillä on nyt lumisateesta jo selevitty. Runsaasti sitä tul. Kyllä nuo scillat on kauniita, lumella kuorutettunakin. Miulla ei tuota onnenpensasta ookkaan. Monesti oon meinannu sen hankkii, aina vuan jiäny. Kauniisti kukkii siellä!

  VastaaPoista
 9. Tosiaan, kukkia ja lunta - hienot kuvat, vaikka kukat lumen peitossa hieman surullisilta näyttävätkin.
  Ihastuttava onnenpensas sinulla. Italiassa ainakin jotkin niistä kukkivat maaliskuussa, ja meillä näkyy niitä hääpäivänä otetuissa kuvissa. :)
  Meillä tuli noin 15 cm lunta, joka nyt on onneksi melkein kaikkialta sulanut. Vesi tuli kyllä todella tarpeeseen.
  Mukavaa toukokuista viikkoa!

  VastaaPoista