perjantai 3. huhtikuuta 2015

Muista taas keväällä!


Puutarha-ankka nököttää edelleen eteisen kaapin kulmalla eikä luonto ulkona vaadi vielä kiireistä puuttumista puutarhan olotilaan. Niinpä päätin käydä läpi vanhat puutarhapäiväkirjani ja poimia niistä esiin ne muistutukset, jotka aina silloin tällöin kirjaan itseäni varten. Ja löytyihän sieltä muutama, joka taas kannattaa muistaa nyt!

 ¤ Kun hankit orvokkeja keväällä, valitse tummansinisiä pikkuorvokkeja! Ne kukkivat runsaasti ja kestävät leikkausta paremmin kuin muut värit. Ne voi leikata alas pari kolme kertaa ja kukkivat vielä syksyn kylmillä.

¤ Ruukkuun istutettavaksi kannattaa tällä pihalla hankkia verenpisaroita, koska ne viihtyvät osittain varjoisellakin aluaeella. Lisäksi ne eivät ole kylmänarkoja, nauttivat luonnonsateesta ja kestävät syksyllä pitkään.

¤ Keijuangervot kannattaa leikata alas muutaman vuoden välein - uudistuvat kauniisti!

¤ Älä kylvä ruusupavun ja krassin siemeniä sisällä kasvatettavaksi! Koska käytössä ei ole kasvihuonetta, taimista tulee honteloita ja kasvu pysähtyy ulos siirrettäessä. Kun kylvät siemenet suoraan ruukkuun vähän myöhemmin ja peität ruukun lasilevyllä tai harsolla, taimista tulee tanakoita ja reheviä. Voittavat kasvussa esikasvatetut!

¤ Humalaan kannattaa jättää vain muutama verso kasvamaan. Jos antaa sen kaikkien versojen kasvaa täyttä päätä, kasvustosta tulee liian raskas ja tiheä. Se houkuttelee kirvoja ja voi olla tukirakenteille liikaa.

¤ Kasvimaa kannattaa jyrsiä jyrsimellä syksyllä ja keväällä käsitellään vain haravalla. Juurikasvit, sipulit, yrtit ja salaatit lähtevät hyvin kasvuun eikä kosteus haihdu niin nopeasti.

¤ Muista kylvää runsaasti kevätsipulia, pinaattia, rucolaa ja punajuuria! Niitä voi syödä kesän kuluessa herkutellen.

¤ Kasvata (tai ainakin istuta paikoilleen) vain 1-2 kesäkurpitsaa. Ne ehtivät tuottaa riittävästi satoa omaan ja myös ympäristön käyttöön. Jos niitä on enemmän, ne vievät turhaan tilaa kasvimaalta. 

Nämä siis yritetään muistaa täällä Vaarin torpan puutarhassa, jossa sekä keväällä että syksyllä usein kasvit joutuvat kamppailemaan koleudessa!

                                              Leppoisaa pääsisäistä!

3 kommenttia:

 1. Tervetuloa blogien ihmeelliseen maailmaan!
  Puutarhaa sisältäviä blogeja ei voi koskaan lukea liikaa, ihanaa löytää uusi puutarhasta kirjoittava bloggaaja :)
  Aika hyviä muistutuksia olet kirjannut itsellesi...minäkin aina lupaan joka kevät että ensi vuonna en tee samaa virhettä, mutta...kuinkas sitten kävikään :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa seuraamaan puutarhamme kevättä!

   Poista
 2. Kiva listaus sinulla. Tällaista mietintää olisi joskus hyvä tehdä niin sitten ehkä muistaisi paremmin. Mukava tulla mukaan seuraamaan puutarhasi kevättä.

  VastaaPoista