tiistai 21. huhtikuuta 2015

Sadon korjuuta keväällä

Vaarin torpassa eletään laajahkon metsäalueen reunassa. Kevään kylmä metsä vaikuttaa siten, että sinivuokotkin vielä värjöttelevät ja krookukset juuri ja juuri nostavat päitään. Viime päivien kylmät pohjoistuulet eivät nekään ole edistäneet pihan kasvien heräämistä. Mutta annetaan kevään tulolle aikaa ja ryhdytään sadon korjuuseen! Maa-artisokat odottavat maassa mehevinä ja muhkeina. Talven mittaan niitä on otettu käyttöön aina kun maa on ollut sula - ja sehän  on ollut sitä lähes koko talven, Loput mukulat ovat saaneet lihoa maassa viime keväästä asti. Niistä onkin tullut komeita ja lukumäärä on lisääntynyt syksystä. Siis jos kasvatat maa-artisokkaa, kannattaa todellakin jättää mukulat maahan yli talven. Mukulat ovat tuoreempia kuin kellarissa talvetetut, eikä tarvitse huolehtia pilaantumisesta.


Maa-artisokassa on oma erityismakunsa ja siitä valmistettu kasvissosekeitto kermalla terästettynä on  tunnettu alkukeitto. Siinä artisokka voi maistua liiankin voimakkaasti, joten makua voi tasoittaa perunalla tai porkkanalla. Reseptejä löytyy monenlaisia ja aina voi käyttää kauden saatavilla olevia lisukkeita. Meillä suosikki on suunnillen tällainen:


Maa-artisokkakeitto (4-6 h.)

1 litra kuorittuja ja lohkottuja artisokkia
½ litraa lohkottuja perunoita (esim. Van Gogh)
1-1½ litraa vettä
suolaa
ripaus valkopippuria
2 dl kermaa


- kuori ja lohko artisokat (laita heti veteen, estä tummuminen!)
- kuori ja lohko perunat
- keitä lohkot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä  n. 20 min
- soseuta sauvasekoittimella
- lisää kerma ja pippuri ja kuumenna kiehuvaksi, tarkista maku
- jaa lautasille ja koristele esim. ruohosipulilla 


Silloin kun maa-artisokkaa on runsaasti (esim. juuri nyt!) sitä voi lisäillä keittoihin ja pataruokiin, mutta siihen myös kyllästyy helposti. Jos syöminen ei enää huvita, kannattaa huomata se, että maa-artisokka on myös sitkeä ja komea koristekasvi. Varret kohoavat yli kahteen metriin ja kukat, pienet keltaiset auringonkukkamaiset, näyttäytyvät loppukesäällä. Laita  mukulat maahan ja nauti komeista kukista! Toisaalta kannatta muistaa myös se, että jos mukuloita jää maahan, ne jatkavat siellä kasvuaan ja joskus on jopa vaikea päästä eroon tästä sitkeästä kukkijasta... Palataan kuvien avulla taas, kun on artisokan kukinnan aika!
2 kommenttia:

  1. Enpä olekaan tullut kokeilleeksi maa-artisokkaa. Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  2. Hyvä jos löytyy uutta kokeiltavaa, perunan sekaan voi laittaa myös vähän porkkanaa - tulee vielä makeampaa! Mukava saada uusi lukija! Käyn kurkkaamassa myös sinun blogiasi!

    VastaaPoista