torstai 11. tammikuuta 2018

Aquilegia - Akileija


Torpan joulutauko on ohi ja on aika suunnata katse eteenpäin kohti kevättä. Kiitos kaikille joulun ja uuden vuoden toivotuksista!

Lämmittelynä kevätsuunnitelmille on käytävä selailemassaa vielä viime kesän kuvia. Ensimmäiseksi on loihdittava mieleen kesän lämmin auringonvalo ja poimittava esiin joitakin iloa tuottaneita asioita puutarhassa. Akileijat olivat jälleen ongelmakesän tähtiä, ne kasvoivat, kukkivat ja levittäytyivät voimalla. Annetaan siis akileijoille vuoro!


Akileijat kasvavat mielellään muiden perennojen seassa ja sinne ne leviävät omin neuvoin. Iloisena yllätyksenä niiden uusia versoja voi löytää vuosittain monesta kohdasta. Meillä kukkivat viime kesänä lähinnä tutut vanhanajan akileijat, joita olen lisännyt vuosien varrella siemenestä ja siirtänyt myös juurakoita.  Värivalikoima on monipuolinen ja uusia versioita ilmestyy silloin tällöin. Tulevana kesänä pitäisi nähdä myös uusien jaloakileijojen kukintaa, sillä viime kesänä alkuun päässeiden akileijojen on aika kukkia.


Yksi ihanimmista akileijoista on tämä ylemmässä kuvassa näkyvä kermanvalkoinen. Se näyttää upealta vihreää taustaa vasten etenkin illan hämärässä. Toisaalta erilaiset siniset ja violetit muodostavat kohtalokkaan värisiä ryhmiä joko keskenään tai toisten värien kanssa.


Meillä ovat akileijat saaneet muodostaa suuria pehkoja useaan kohtaan ja jonnekin niitä on suunnitelmallisesti istutettu. Jatkuvasti kasvatan taimipenkissä uusia akileijan alkuja siemenistä ja aina välillä ilmaantuu uusia värejä ja väriyhdistelmiä kukkiin. Siemenlisäys tuo siis yllätyksiä. Alakuvassa näkyvä kaksivärinen vaaleanpunainen on tällainen yllätys. Sisemmät terälehdet ovat hyvin vaalean punaiset.


Vaaleanpunaisen lisäksi löytyy hieman tummempia punaviolettaja kukintoja, jotka tässä ovat kylväytyneet ja kukkivat sinisten seassa.Seuraavien kuvien kaksiväriset oiken tumman lilat kukat ovat myös ilmestyneet jonkinlaisina ristetyminä. Toisessa ovat terälehtien alaosat puhtaan valkoiset ja toisessa tumman pilkukkaat. En ole vielä saanut selvää, minkälaisia kukintoja näiden muunnosten siemenet tuottavat. Pitäisi ryhtyä järjestelmälliseen kylvö- ja kasvatusjärjestelyyn. Nyt vain ihastellaan, mitä esiin tulee.Alla olevassa kuvassa on sinisempi versio valkoreunaisesta kaksivärisestä tummasta kukinnosta, vaikka nuput näyttävät violeteilta. 


Alakuvan puhtaan valkoisia akileijoja on myös ilmestynyt jostakin. Niitä löytyi yksittäistaimina esimerkiksi viinimarjapensaiden juurelta. Siirsin heti pari tainta syksyllä talteen parempaan paikkaan.


Sinivalkoiset, matalat Japaninakileijat ( Aquilegia flabellata) ovat ainoita taimikaupasta ostettuja jaloakileijataimia ja ne ovat jo lisääntyneet. Lienevätkö nämä valkohelmaiset kukinnot syynä noihin moniin kaksivärisiin uusiin värivaihtoehtoihin?


Parhaimmillaan akileijat ovat runsaina rykelminä, joissa on paljon eri värejä. Tummien värit korostuvat vaaleiden rinnalla ja vaaleat tuovat valoisuutta ja keveyttä. Säännöllisessä puutarhassa akileijojen runsas siemenkylväytyminen saattaa harmistuttaa, mutta meille se sopii. Kukkapenkit eivät juurikaan ole tiukasti suuniteltuja, joten uusi taimi voi olla hyvinkin tervetullut. Nyt odotellaan taimiakileijojen kukintaa ensi kesäkuussa!

Valoisaa tammikuuta!

20 kommenttia:

 1. Akileijat näyttävät tosiaan kukoistaneen kauniisti, monivärisesti ja runsaasti puutarhassasi.
  Mistähän muuten mahtaa johtua, etten ole oikein onnistunut jaloakileijojen siemenkylvöjen suhteen? Ainoastaan kulta-akileijan olen saanut onnistumaan.
  Minulla on myös tuota japaninakileijaa ja se on kyllä kaunis kukkiessaan. Sen siementaimiakin putkahtelee runsaasti milloin mistäkin ja ne eivät näytä pitävän pahana siirtoa uuteen kasvupaikkaan.
  Mukavaa tammikuun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloakileijoista on minulla vähän kokemusta, hyvin ne ovat itäneet ja kasvaneet, mutta ensimmäisiä odottelen kukkimaan ensi kesänä. Osa siementää itse omia aikojaan, se on mukavaa!

   Poista
 2. Akileijat ovat todella kauniita juuri tuollaisina erivärisinä isoina ryhminä. Itselläni niitä kasvaa ruusupensaiden seurana ja ilokseni ovat jo pikkaisen levinneetkin. Olen itsekylväytyvien kasvien suuri kannattaja. On kiva saada yllätyksiä ympäri puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuosta tykkään akileijojen kohdalla, niitä ilmestyy sinne tänne ja rykelmät runsastuvat. Ne menestyvät kaikenlaisessa kelissä.

   Poista
 3. oih mitä ihanuuksia! Akileijat ovat tosiaan niin kauniita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat niin kauniita ja vaivattomia hoivailtavia!

   Poista
 4. Akileijat ovat ihania sinulla onkin niin monivärisiä ja kerrannaisia
  Hyvää alkanutta uutta vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma, moninaisia ovat nämä vanhat kaunottaret!

   Poista
 5. Tos kauniita akileijoja! Miulla on vuan hentoa vaaleanpunasta ja tämä posti anto innon suaha muitakin värejä. On hienoja!
  Lepposii talavipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla, kannattaa katsella vanhoita pihoilta ja napata siemeniä mukaan - siitä se lähtee!

   Poista
 6. Ihana postaus tällaiselle akileijojen ystävälle! Kivoja värejä ja risteytymiä. Akileijat on niin suloisia ja viehkoja. Pidän ne erill'ni, joiden en halua sekoittuvan, kuten valkoisen clematiskukkaisen. Nää on ihania, ne menestyy valossa ja varjoisemmassakin paikassa.
  Onko akileijasääskiä ollut koskaan riesana? Mulla joskus ollu ja ne on kurjia, kun näivettävät kaikki nuput. Sen kesän kukinto on siinä kasvissa mennyt, jos se iskee :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa akileija-faneihin! Niitä täytyy tosiaan joskus hieman rajoittaa, jos haluaa pitää jotekin rajaa runsastumiselle. Ne ovat niin kauniin muotoisia kukinnoiltaan ja urheita menestymään.
   Sääskiä en ole onneksi havainnut enkä osannut niitä pelätäkään. Olen kuvitellut akileijat tuhohyönteisten vieroksumaksi. Toivottavasti säilyvät ilman sääski-iskua!

   Poista
 7. Akileijat ovat kyllä kauniita ja kestäviä kukkia. Eikä siementaimia raaski repiä pois, kun aina voi tulla vielä upeampi väriyhdistelmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijat ova myös vanhoja perennoja, tosin toisena vuotena vasta kukkivat. Niitä on mukava kasvattaa ja lisätä!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kesäisiä tunnelmia yritän loihtia esiin, jotta uuden kevään suunnittlu pääsisi käyntiin. Kiitos kommmentista!

   Poista
 9. No nyt onnistui, elikkä upeat on sinulla akileijat ja mikä värikirjo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotakin kankeutta on linjoilla esiintynyt, mutta hyvä kun selvitit läpi. Odotellaan ensi kesän akileijakukintaa!

   Poista
 10. Voi, miten paljon erilaisia ihania akileijoja! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, vielä olisi mukava saada lisää värejä!

   Poista