torstai 21. helmikuuta 2019

Tulppaanitorstai


Tulppaaninkasvatukseni on ollut haparoivaa. Minun mielestäni on ollut vaikea löytää sopivia kohtia tulppaaneille, koska kuihtuessaan ne jättävät ankeat varret törröttämään pitkäksi aikaa. Olen yrittänyt sijoittaa ne myöhemmin nousevien perennojen väliin, mutta kasvupaikka ei ole välttämättä ollut hyvä. Vasta viime vuosina olen yrittänyt valmistella tulppaanien istutuspaikkaa ja kuviakaan ei ole tallessa kuin parilta vuodelta. 

Tulppaanit nousevat keväällä yhden kerran ja sitten ne saattavat jäädä maan uumeniin. Ainoa ikuisesti varma on DARWIN RED ja joku sen keltainen kaveri. Kolmisen vuotta sitten nappasin Lidlin hyllystä pussillisen  Darwinin Hybrid CHANGING COLOURS-sipuleja, koska halusin nähdä, voisiko jotakin värimuutosta muka tapahtua.


Ja se tapahtui. Nuput olivat aluksi päältä malkein valkopunaiset ja kukkien auetessa ne muuttuivat enemmän oransseiksi. Kukan sisäpuoli oli keltaoranssi ja keskusta musta. Mitä pidemmän aikaa kukinta jatkui - ja se jatkui yllättävän pitkään - sitä keltaisemmaksi kukka muuttui. Lisäksi nämä tulppaanit ovat nousseet jo ainakin kolmena vuotena uskollisesti uudelleen. 


Seuraavissa kuvissa Lidlin tulppaanien seassa kukkii joitakin tunnistamattomia keltaisia ja punaisia tulppaaneja.


Koska jalojen tulppaanien kasvattaminen vaikutti vaikealta, kokeilin kasvitieteellisiä tulppaaneja. Koe-erän perusteella niiden kanssa menestyy paremmin ja vaikka ne ovat vaatimattomia, istutin viime syksynä lisää.

Botanical tulips `Variety`

Innostuneena kaikista näkemistäni upeista tulppaanikuvista, halusin seuraavaksi kokeilla kohtalokasta tummaa väriä, jonka lajikenimi on hävinnyt ja ...


... sen vastapainoksi valkoista FOSTERIANA PURISSIMA tulppaania, joiden varret  olivat melko korkeita ja niiden valkoiset terälehdet  sirot.


Ryhdyin myös paremmin valmistelemaan maaperää tulppaaneja varten ja jopa istutin niitä omaan erilliseen pikku penkkiin. Suojasin istutuksia talven ajaksi havuilla ja keväällä kastelin ja lannoitin niitä.

Viime keväänä uusina tulppaaneina kukkivat vuorotellen Triumph-tulppaanit RONALDO ja GRAND PERFECTION. Niiden juurelle istutin pieniä esikon taimia, jotta tulppaanien kuihtuessa penkki ei jäisi aivan tyhjäksi.


Nykyisin painotetaan sitä, että ihmisen tulisi silloin tällöin astua mukavuusalueensa ulkopuolelle ja rohkeasti tarttua uusiin asioihin. Meikäläinen on vakiintunut perinneperennojen kasvattaja ja nyt piti ryhtyä istuttamaan tulppaaneja, vaikka se on aina tuntunut vaikealta. Olisiko tämä se askel mukavuusalueen ulkopuolelle? Jokainen sipuli tuotti kuitenkin kukan viime keväänä. Entä tulevana keväänä?



Vuosittain istuttamani sipulimäärät ovat muutamia kymmeniä, joten ei liene ihme, jos tulppaanipenkkini kaipaavat vielä lisää väriä. Osa jää kertatuttavuudeksi, mutta aina sieltä nousee myös joku aikaisemmin istutettu yksilö.


Viime syksynä harppasin taas mukavuusalueen ulkopuolelle seuraavan askeleen. Istutin kasvitieteellisten tulppaanien lisäksi upeiden vaaleanpunaisten kerrottuja kukkia tuottavien tulppaanien sipuleita. Saapa nähdä, kuinka käy - vieläkö tulppaani-innostusta riittää!


21 kommenttia:

  1. Aika moni kaunis tulppaani tuppaa jäämään kertaan tai kahteen. Olen kokeillut sipulien ylöskaivuuta ja uudelleen istuttamista. Huonoin tuloksin. Ehkä pitäisi keskittyä muutamiin varmoihin lajeihin ja istuttaa joitakin erikoisuuksia hetkittäisiksi ilon tuojiksi. Kaikki hyvät lupaukset vain unohtuvat syyssipuleiden luetteloita loppukesästä katsellessa. Lidlin sipuleita monet ovat kehuneet. Vähemmän olen sieltä tulppaaneja ostanut, muita sitäkin enemmän. Tyytyväinen olen. Samoista tukuista ne varmasti tulevat, kuin moneen muuhunkin kauppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos haluaa jatkuvuutta, pitäisi todella pysytellä varmoissa tapuaksissa. Sitä kuitenkin innostuu uusista houkuttelevuuksista ja sitten on tyydyttävä epävarmoihin tuloksiin.

      Poista
  2. Onhan sinulla ollut monia kauniita tulppaaneja, kuten kuvista näkyy.
    Itse olen tosi surkea niitä laittamaan. Ovat muka niin työläitä ja en osaa arvioida oikeaa aikaa, milloin pitäisi istuttaa. Liian aikaseenkaan ei kannata laittaa ja myöhään syksyllä on niin takki tyhjä, ettei jaksa ajatellakaan. Meillä ei ole mikään paras maa niiden kasvattamiseen ja nuukana en raaski niitä laittaa, kun pussi, pari ei tunnu missään ja kasvavat huonosti.
    Osaan kyllä ihailla muiden laittamia ja kauniisti kukkivia yhdistelmiä hyvin sujuvasti :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun käsissäni tulppaanien kukinta on myös ollut varsin sattumanvaraista. Yleensä tykkään kasveista, jotka nousevat varmoina vuodesta toiseen ja tulppaaneista ei ole takuuta. Narsissit sen sijaan leviävät ja nousevat aina uudelleen.

      Poista
  3. Kauniita tulppaaneja! 'Ronaldo' ja 'Grand Perfection' ovat upeita yhdessä. Minä kuulin jostain, että jos tulppaanit istuttaa reilusti syvempään kuin on normaalisti tapana, ne kukkisivat useamman vuoden. Liittyy kai siihen, että emosipulilla ei olisi puhtia kasvattaa montaa tytärsipulia, vaan se keskittäisi kaikki voimansa yhden tytärsipulin tekoon, jolloin siitä ainokaisesta tulisi isompi. Kookas sipuli jaksaa sitten kukkia seuraavana keväänä. Joku paremmin tietävä voi korjata, mutta tällaisen selityksen muistelen kuulleeni.

    Minä istutin ensimmäiset tulppaanit omalle pihalle 2015 ja ne jaksoivat kukkia kahtena vuonna. Toissa kesän märkyys ja vähän kehno kasvupaikka taisivat koitua niiden kohtaloksi, sillä viime keväänä ainoastaan yksi niistä nousi ja kukki. Kerrannaiset eivät yleensä kuki kuin yhtenä vuonna. Papukaijatulppaaneja en ole saanut kertaakaan kukkimaan. Syksyllä istutin yhden alennusmyyntipussin ja päätin, että saa luvan olla viimeinen kerta papukaijojen kanssa, jos eivät kuki tälläkään kertaa. Viime syksynä istutin ensimmäiset kasvitieteelliset tulppaanit ja toivon, että ne olisivat pitkäikäisempiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin suunnittelen lisääväni kasvitieteellisiä vähin erin, koska ne vaikuttavat luotettavilta. Olen myös kuullut tuon syvään istuttamisneuvon ja olen sitä jopa noudattanut. Ehkä ne muutamat, jotka joka vuosi kukkivat, ovat tarpeeksi syvällä!

      Poista
  4. Erityisen hienoja ovat nuo tummat tulppaanit mielestäni. Minä en enää nykyisin laita tulppaaneita enkä muitakaan kevään kukkijoita pihalle. Eivät ole oikein menestyneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tummat ovat jännittävän varisiä muiden keltaisten kevätkukkien seassa. Tulppaanit ovat epävarmoja, mutta narsissit ja sinililjat lisääntyvät.

      Poista
  5. Olen samaa mieltä kanssasi kuihtuneiden tulppujen rumista varsista. Mutta toisaalta kukkiessaan aivan ihania kevään tuojia, kuten kuvistasikin näkyy. Kauniita kaikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaanien taitava sijoitus voisi häivyttää kuihtuvat varret. Meillä on niitä nyt jaloangervojen seassa ja se menettelee.

      Poista
  6. Kauniita tulppaaneja. Vaaleanpunaiset kerratut tulppaanit kuulostavat herttaisilta, toivottavasti kukkivat hienosti keväällä.
    Meillä tulppaanit kuihtuvat vuodessa-parissa, siksi laitan joka syksy uusia sipuleita maahan. Ei ehkä kauhean järkevää tai pitkäkestoista toimintaa, mutta silti äärettömän palkitsevaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän tuo on ajateltava. Eiväthän kesäkukatkaan kestä kuin sen ainoan kesän. Vaaleanpunaiset näyttävät ainakin kuvassa ihanilta...

      Poista
  7. Onpas kauniita värejä ja muotoja. Kannatan ehdottomasti mainitsemaasi uuden kokeilua! Mitä sitten vaikkei aina onnistuisikaan, kokeillaan taas uudestaan :) Kieltämättä tulppaanien rutistuvat lehdykkäiset ovat kukkimisen jälkeen rumia. Niiden kanssa minulla toimii parhaiten kuunliljat, jotka nousevat heti perään peittämään varret. Nyt jäin jo odottamaan kerrottuja vaaleanpunaisiasi, jee kuulostaa ihanalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä asenne - ei kaiken tarvitse onnistua, sittenhän on kokeiltu! Kuunliljat olisivat todella hyvä häivyttäjä, pannanpa se muistiin ensi syksyyn, jos vielä tulppaaneja istutan...

      Poista
  8. Ihania tulppaaneja! Nimetön, tumma tulppaanisi näyttää Queen of Nightilta. Minulla oli sitä Italiassa savisessa maassa aurinkoisessa paikassa, josta se nousi vuosi vuodelta uudelleen ja levisi hyvin! :) Luulin siis että tulppaanien kasvattaminen on helppoa ja vaivatonta... Täällä Suomessa en ole saanut edes tätä lajiketta kukkimaan kauniisti uudelleen, olivatpa ne syvään istutettuja tai nostettu kuihtumisen jälkeen maasta ja istutettu uudelleen. Ruukuissa kasvattaminen on ollut hauskinta. Kukkivat tulput voi nostaa paraatipaikalle ja sitten jonnekin piiloon.
    Ihanaa kevään odotusta! Talitiaiset laulavat jo kevätlaulujaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on varmaan juuri oikea nimi tummalle tulppaanille. Ruukkuun istutus on ongelmallista täällä - ne pitäisi istuttaa syksyllä ja talvettaa kellarissa. keväällä ne lähtevät liian aikaisin ja kasvavat honteloa vartta. Ehkä sipulit voisi säilyttää viileässä ja istuttaa vasta tässä kylmän kevvän aikana. Sitten kasvuun lähtö osuisi oikeaan aikaan. Onkohan kukaan kokeillut?
      Keltasirkkuparvet lennähtelevät jo innoissaan!

      Poista
  9. Kauniit on tulppaanit. Harmi kun monet on lyhytikäsiä. Joka syksy niitä on uusia istutettava ja toivottava jotta ei myyrät löytäs niitä. Noissa tulppaaneissakin on monia muotoja ja värisävyjä, joka on mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei onneksi ole myyräongelmaa, muuten vaan jättävät kukkimisen. Muutaman viikon päästä voi ruveta tarkkailemaan tämän kevään tulppaanisaalista!

      Poista
  10. Minulla on samanlaisia ajatuksia ollut tulppaanien kasvatuksesta. Ihania ne ovat mutta ne ikävät varret . Olen myös ajatellut että jos vain kaivaisi kylmän viileästi sipulit pois kukkien kuihduttua ja syksyllä uudet tilalle. Ja tilalle jotain kesäkukkia. Toistaiseksi tämä kaikki on vain ajatuksia . Tulppaaneja minulla ei ole koskaan ollut mökillä kasvatuksessa, rivarilla joskus vuosia sitten .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossakin kaupungin istutuksissa olen havainnut tuon: Kukkineet tulppaanit kaivetaan pois ja jotakin kesäkukkaa istutetaan tilalle. Toivoisi kuitenkin tulppaanien säilyvän muutaman vuoden.

      Poista