perjantai 29. maaliskuuta 2019

Maaliskuun valoa


Maaliskuussa on valoa ja värejä taivaalla. Lumi sulaa vihdoinkin vauhdilla, mutta sitä on vielä. Jäätiköt alkavat muuttua pehmeiksi.


Alppiruusu on verhottu vihreän  verkon suojaan, jotta sen maanpäällinen osa ei innostu liikaa valosta. Sieltä verkon suojasta se kurkistelee. Maaliskuussa olo on kuin alppiruusulla. On viisainta piileskellä varjossa, sillä kevään huikea valo on ollut hyytävän kylmää.  Täältä on hyvä seurata, milloin on turvallista ottaa seuraava askel.


Hankikylvöt ovat vielä suojassa lumimassan alla, mutta huoneen lämmössä voi varovasti jo heittäytyä kevään ihmeen vietäväksi. Pelargonipistokkaita tarttui puutarhamyymälän tarjonnasta mukaan ja ne ovat röyhistyneet mukavasti. Ulkoeteisen ikkunalle suunnittelen vanhanajan pelargoni-ikkunaa, jossa kukkivat  erilaiset punaiset pelakuut: pinkki CANDY ROSA, tummanpunainen DIABOLO, lohenpunainen DOLCE VITA.ja hempeä kaksivärinen vaaleanpunainen APPLEBLOSSOM.


Pakko oli kokeilla kaikkien ylistämää kelloköynnöstä. Kylvin 8.3. kuusi koesiementä ja sitkeän idätyksen jälkeen niistä neljä nousi pintaan ja - ihme ja kumma, kasvattavat vartta kovaa vauhtia. Koska itävyysprosentti oli niinkin korkea, kylvin uuden erän 18.3. ja nyt nousee lisää urheita kiemuroita mullasta. Vaikka saattaa käydä niin, että kelloni eivät ennätä sinertävään kukkaan, on toiveissa saada vihreä köynnöskasvusto. Ehkä seuraavan keväänä aloitan kylvön hieman aikaismmin.


Samettiruusut ja kosmoskukat saavat vielä odottaa siemenpusseissa, mutta kylvin värinokkosta. Viime kesänä näin Riikan puistoissa ja pihoissa paljon värinokkosta kukkaistutuksissa ja päätin kokeilla sitä. Pikku nokkoset ovat nyt itäneet pieniksi taimiksi.


... siis jotakin tällaista...


Kellarista esiin kannetut jättiverbenat alkavat herätä eloon. Leikatut paksut viime vuoden varret ovat kuivuneet, mutta sieltä juuresta nousee pientä vihreää! Ja näitä juurakoita on useita, joten näyttää siltä, että verbenat kukkivat kesän mittaan. Muutama taimi on noussut myös siemenkylvöistä.


Puutarhassa on vileä melko elotonta, vain kivikkorinteen kasvit alkavat vähitellen kuoriutua esiin lumesta ja talven karikkeesta.


Eipä sittenkään - pähkinäpensas on aloittamassa kukintaa. Se on menneen lämpimän kesän ansiosta kasvattanut valtavan määrän norkkoja, jotka tänään lämpötilan kohotessa alkoivat levittää siitepölyä. Viime kesänä kehittyi kolme pähkinää, mutta nyt niitä on luvassa enemmän. Oravat riemuitsevat!


Alppikärhössä on sitkeästi siemenhahtuvia jäljellä kaikesta tuulesta ja viimasta huolimatta. Pitäisikö näitä idättää?


Huhtikuu odottaa parin päivän päässä!


Maaliskuun valoa!

Tervetuloa uudet lukijat! Kevään edetessä torpassa alkaa taas vilkkaampi elämä!

18 kommenttia:

 1. Maaliskuu on tunnelmallinen kuukausi ja valo on yksi syistä siihen.
  Onko teillä pähkinäpensas?! :) Ihanan eksoottista. Alppiruusussasi on hyvännäköisiä kukkanuppuja ja muutenkin on kukkaloistoa luvassa.
  Täälläkin oli tänään 10 astetta lämmintä, mutta lunta on vielä paljon.
  Ihanaa huhtikuuta ja kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on itse kasvatettu yksi ainokainen pähkinäpensas, joka tosin on leikattu puumaiseksi. Pähkinöiden tuottamiseksi niitä pitäisi kuulema olla ainakin kaksi, mutta viime kesänä kehittyi kolme pähkinää. Ehkä se on tuulipölytteinen tai jossakin pusikossa piileskelee toinen.
   Hyvää huhtikuun alkua!

   Poista
 2. Varmasti kelloköynnöksesi ehtii vielä hyvin kukkimaan. Laitoin omani tammikuun lopussa ja eipä ne kovin suuria ole vieläkään. Sama oli viime vuonnakin ja hyvin ehtivät kukkia, toki runsaampaa kuintaa olisin toivonut. Värinokkoset ovat helppoja kasvatettavia, viime kesänä minulla oli omia siemenestä kasvatettuja mukava rivi reunuskasveina kukkapenkissä. En vaan ymmärtänyt ottaa pistokkaita, nyt uudet siementaimet kasvamassa. Ihanat maaliskuun taivaskuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hyvää kasvua köynnöksille. Kivaa kun joku kasvattaa värinokkosta, luulin sitä vain vanhanaikaiseksi huonekukaksi. Täytyy jatkossa varautua pistokkaisiin!

   Poista
 3. Nyt alkaakin jo olla ihanan keväistä ja aurinkoista ja lintujen sirkutusta on kiva kuunnella.
  Siemenkylvöt taitavat olla monen kohdalla kohta kiivaimmillaan.
  Mukavaa viikonloppua.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, huhtikuun alussa voi jatkaa kylvöjä jo kovaa vauhtia!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Pikku hiljaa alkaa olla kevättä rinnassa. Lumen alta paljastuu jo ainakin suojaksi kasattuja havunoksia!

   Poista
 5. Alppiruusussasi näyttää olevan mukavasti nuppuja tulossa. Pienet verinokkosen taimetkin ovat terhakkaasti kasvussa. Sekin on sellainen kasvi, jota tekisi mieli joskus kokeilla. Maaliskuu on yksi vuoden parhaista kuukausista, sillä silloin yleensä talvi alkaa tuntua jo selvästi keväisemmältä ja ensimmäisiä pälvipaikkojakin alkaa ilmestyä. Tuntui aika epätodelliselta, kun päivällä töihin lähtiessä piha oli vielä jäisen liukas ja illalla kotiin tullessa jäätiköt olivatkin pehmenneet melkein sohjoksi. Teki mieli jo hakea lapio ja alkaa putsata pihaa, mutta jätin kuitenkin viikonlopulle. Tai ehkä yölläkin on niin lämmintä, että aamuun mennessä sohjojäät ovat valuneet rinnettä pitkin kaudulle :D Jokohan huomenna kivikkorinteestäkin olisi paljastunut kasveja? Mehitähdet ovat hyviä, kun paljastuvat lumen alta sen näköisinä, kuin ei olisi talvea ollutkaan. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, kovia lumikasoja voi hieman koputalla lapiolla ja jouduttaa sulamista. Vähitellen paljastuu jo jotakin elonmerkkiä!

   Poista
 6. Eilenkin oli ihana auringonpaisteinen päivä! Kävin jouduttamassa kevään tuloa siirtelemällä pihassa lumikasoja! Eihän siinä paljon järkeä ole, mutta malttamaton kun on... Suloisia nuo maasta pilkistävät kasvien alut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki toimet kevään edistämiseksi ovat ansiokkaita ja ehkä se lumi käsittelyssä vähän hupenee!

   Poista
 7. Kevättä on ilmassa :) Värinokkonen on varmasti kiva lisä kesäkukkaistutuksiin.

  VastaaPoista
 8. Kevättä on ilimassa. Tännään näin pulmusparven ja töyhtöhyyppiä parven. Värinokkosta kasvatin viimekesäks ja taimet on koulittu nytkin. On heleppo ja kaunis kasvi. Kaikki kukkapenkit on vielä lumen alla.

  VastaaPoista
 9. Voi Ulla, olet jo pitkällä - värinokkosetkin koulittu. Täälläkin kukkapenkit ovat vielä lähes peitossa!

  VastaaPoista
 10. Minäkin kylvin 15 kpl kelloköynnöksen siemeniä ja niistä on itänyt jo 12 kpl. Kahdessa on vielä se kuori edelleen ja kovana .Jouduin muutamista auttamaan esiin kasvuston. Värinokkonen on jännä, siitä tulee vielä väripilkkua johonkin istutuksiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnokset itivät yllättävän hyvin, tosin minulla on vain sinistä.

   Poista