lauantai 31. elokuuta 2019

Elokuun saavutuksia

Salkoruusu, kerrotut kukat

Elokuu alkaa olla ohi, joten tehdään katsaus elokuun positiivisiin saavutuksiin.

Salkoruusu yllätti iloisesti jatkaessaan eloa myös tänä kesänä. Tummanpunainen kerrottu ja vaaleanpunainen yksinkertainen nousivat jälleen keväällä. Valkoista ei näkynyt. Pituutta ruusunsaloille ei kertynyt yhtä paljon kuin aikaisemmin, mutta yli nenän korkeuden ne kasvoivat. Kukinta jatkuu edelleen.

Kasvimaa on tuottanut satoa ilahduttavasti kuivuudesta huolimatta. Perunaa ja juureksia on ollut tarjolla sopivasti. Herneet ja pavut viihtyivät hyvin lämpimässä poutasäässä. 


Valkosipulit jäivät pieniksi, mutta ne on jo nostettu kuivumaan elokuun alussa. Ruokatalouteen ne rittävät ja uuteen istutukseen on paras hankkia uutta siemensipulia.

Syysleimu `Rembrandt`ja amiraaliperhonen

Ja perhosia - niitä on tietyissä kasveissa vieraillut ahkerasti iltapäivien poutahetkinä. Tämä vaaleanpunainen syysleimu `Rembrandt`on ollut yksi perhosten suosikki. Itsekin olen tyytyväinen siihen, että se on levinnyt ja kukkii runsaasti.


Keltasipulit kasvoivat hyvänlaatuisiksi ja sopivan kokoisiksi. Nykyisin kasvatan sipulia melko vähän. Osa tulee käytettyä pitkin kesää ja kopallinen kuivuu uunin päällä syystalven tarpeisiin. Punasipulit onnistuvat heikosti meidän kasvimaalla.

Punahattu ja keisarinviitta

Ehdottomasti puutarhamme suosituin mesikasvi on punahattu. Punahatun kukilla voi nähdä kimalaisten lisäksi kaikkia niitä tavallisia perhosia, joita täällä tänä kesänä on esiintynyt. Hopeatäplät ovat liikkuneet ahkerasti monen yksilön voimin.


Kesäkurpitsat lähtivät tuottamaan satoa heinäkuun lopusta. Tosin hellekausi vaati ankaraa kastelua, sillä kurpitsat kasvavat laatikkomaisessa penkissä. Kesäkurpitsan lisäksi kasvatuksessa on koristekurpitsoita, joista toivottavasti kehittyy kirjava valikoima erilaisia pikku kurpitsoita.


Yrttejä kuivaan melkoiset niput. Käytän niitä intohimoisesti talven aikana. Monet yrtit ripustan nipuissa kuivumaan ja osan, kuten basilikan ja tillin levitän leivinpaperille kuivumaan. Timjamiakin kuivaan vähän, vaikka sitä voi käyttää suoraan yrttimaasta lähes ympäri vuoden. Kuvassa on oksia lipstikasta, salviasta, sitruunamelissasta, timjamista ja basilikasta. 

Punahttu ja sitruunaperhonen

Punahattukasvusto on todella rehevöitynyt elokuun loppua kohti. Aikaisemmin mainitsin, että punahattupehkoa oli kasteltava kovimpien helteiden aikana. Se näyttää käyttäneen veden hyödykseen ja on kasvattanut runsaan varsiston.  Sitruunaperhosten uusi sukupolvi erottuu hauskasti kirkkaan keltaisena punertavassa ympäristössä.


Tomaatinkasvatus lähti alkuun kokeilusta. Kaupan luumutomaatin viipale multaan ja vettä ja odotusta ja kas - pienet tomaatinalut ilmaantuivat esiin. Taimet kasvoivat voimakkaasti ja neljä niistä pääsi kukin omaan suureen ruukkuun  jatkamaan kasvua. Kesäkeittiön terassin seinustalta löytyi sopiva paikka ja lämmin kesä tuotti tomaatille sopivat olosuhteet. Jokainen kasvatti isoja terttuja vihreitä pikku tomaatteja, ensimmäinen alkaa punertua. Vaikka osa raakileista ei ehtisi kehittyä ja kypsyä, oli tämä iloinen yllätys ja varmasti innostaa taas ensi kesänä kokeilemaan samaa.


Luumuja, sinisiä ja punaluumuja. pikkuluumuja ja isoja luumuja - niitä riittää tänä vuonna. Oksat notkuvat ja luumut putoilevat. Onneksi naapurustossa riittää niitä, joilla ei ole luumupuita!


Pensasruusut kukkivat tänä kesänä runsaasti ja ruusunmarjoja kehittyi myös paljon. Punalehtiruusussa on oikeat marjatertut ja niitä on paljon. Niitä täytyy kokeilla hyötykäyttöön.

Jättiverbena ja nokkosperhonen

Ja perhosia - nokkosperhonen on istahtanut jättiverbenan kukkaan, joka on myös ollut perhosten suosiossa. Talvetin viime syksyiset verbenan juurakot ja istututin ne keväällä maahan. Kaikki lähtivät hyvin kasvuun ja tekivät monihaaraisen varsiston.

Salkoruusu , yksinkertaiset kukat

Poutainen elokuu on saanut kukat kukkimaan. Sormustinkukkia tosin löytyy niukasti, joten ensi kesää varten niitä on syytä kylvää ja siirtää tämän vuoden taimia sopiviin paikkoihin.


Viime vuonna istutettu kärhö `Dorothy Walton` sai aikaan näyttävän kukinnon. Viime vuonna siihen ilmestyi vain yksi kukka.

Loistokärhö `Dorothy Walton`

Onnistuin vihdoinkin kasvattamaan joukon vanhan ajan  pelargonipistokkaita. Ne pääsivät nauttimaan aurinkoisesta ulkoelämästä ja voivat rehevästi.

Pelargoni `Dolce Vita`

Tässä tiivistettynä elokuu alusta loppuun - tervetuloa syyskuu!

16 kommenttia:

 1. ihania kuvia! Leimu kuulemma on myös syreeniyökkösen suosikki. Onnistuin meillä näkemään yhden myöhään illalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Yöperhosia on kuulema laajempi lajisto kuin päiväperhoja. Gammayökkösiä ei ole siinä määrin kuin viime vuonna.

   Poista
 2. Ihanat salkoruusut, olen aivan hulluna niihin. Keväällä esikasvatin salkoruusuja siemenistä ja osa niistä on nyt kukassa. Mahtava määrä perhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä salkoruusut ovata komeita ja juhlallisia. Pitäisi kokeilla lisää eri värejä ja lajeja!

   Poista
 3. Punahatut ovat minunkin suosikkejani! Niissä pörrää aina monennäköistä ötökkää. Perhosia voisi olla enemmänkin. Minäkin olen punahattuja kastellut, kun selvästi kärsivät kuivuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosvalikoima muuttuu päivittäin, neitoperhot saapuivat eilen. Perennoista kastelin vain punahattuja, joiden kasvualusta on rakennettu hiekkapohjan päälle. Saattoi olla syy lisäveden tarpeelle.

   Poista
 4. Elokuun saldosi on kaikin puolin positiivinen. Salkoruusu on kaunis kasvi. Minulla se nousi samasta paikasta jo kolmannen kerran. Tuollainen kerrottu olisi mieluinen. Pitääpä kevään siemenostoksissa muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion myös lisätä salkoruusuvalikoimaa, sillä se oli helppo kylvää jo syyskyslvönä. Sain siemeniä tutulta ja katsotaan, mitä niistä tulee!

   Poista
 5. Salkoruusuja kylyvin keväällä, eivät vielä kukkineet ja toivon kukintoo enskesälle, kaunis kasvi se on. Kaikenlaista satoa ootta sunu, on tää syksypuol hienoa aikoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satoa on tosiaan saatu, vaikka odotteli kuivuuden verottavan sitä. Perunatkin ovat kasvaneet tosi kookkaiksi!

   Poista
 6. Niin kaunista kukintaa ja runsasta satoa! Minä olen pakastanut yrttejä pitkin kesää. Ainakin basilika säilyttää minusta makunsa paremmin pakastettuna kuin kuivattuna. Punahatut ovat upeita ja kukkivat sinulla runsaasti. Perhosetkin näyttävät pitävän siitä. 'Dorothy Walton' on kaunis kärhö, hienoa, että se yllätti tänä vuonna runsaalla kukinnalla. Mukavaa syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, kärhöt yllättävt meillä milloin kukkarunsaudella, milloin häipymällä näkymättömiin. Hoito taitaa olla siihen syynä. Syyskuu alkoi pienellä sateella, joka on tervetullutta kuivuuden jälkeen. Pääsee siirtämään muutamia kasveja!

   Poista
 7. Upeita salkoruusuja ja ihania kukka-ja perhoskuvia. Kesä jatkuu vielä näin syyskuun puolellakin, ihan kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan, syyskuu vaikuttaa vielä kesän lämpöiseltä. Toivottavasti vielä saadaan nauttia aurinkoisista päivistä!

   Poista
 8. Hurjan ihana punahattukasvusto. Minullakin niitä on ja aloin kastella niitä kun luin postauksesi. Luumuja tuli meillekin kiitettävästi tänä vuonna. Pitää minunkin vähän kuivata yrttejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt punahatut ovat parhaimmillaan, eikä tarvitse enää kastella!

   Poista