maanantai 30. joulukuuta 2019

Vuosi 2019Tammikuu

Vuoden 2019 tammikuussa oli saatu jo lunta ja hedelmäpuiden oksille oli kuun lopussa kertynyt pehmeä lumikerros. Maisema oli kaunista ja valoisaa.


Helmikuu

Pehmeä lumi suli nopeasti, mutta puutarhassa ei vielä tapahtunut suurta kevään edistystä. Kevääseen varauduttiin kohentamalla hyönteishotelleja talven jäljiltä.


Maaliskuu

Maaliskuussa aloitettiin esikasvatettavien kasvien siemenkylvöt. Kelloköynnöksen siemenet itivät kaikki 8 kappaletta ja taimet lähtivät alkuun virkeinä.


Huhtikuu

Huhtikuun kalpea auringonpaiste häivytti lumen rippeet ja pihaa pääsi haravoimaan ja siistimään. Ensimmäiset kevään kukkijat aloittivat kukinnan. Puutarhan näsiät kukkivat runsaasti ja houkuttelivat  luokseen sitruunaperhosia. 


Toukokuu

Toukokuussa tapahtui jo suurta vihreyden runsastumista. Kevään sipulikukat kukkivat monivärisinä ja hedelmäpuiden kukinta oli runsasta. Purppuraomenapuu sai ylleen purppuraisen kukkahunnun.


Kesäkuu

Kesäkuussa puutarhan eri osat olivat rehevöityneet. Saniaiset ja perennojen lehtiruusukkeet  olivat levittäytyneet runsaina ja monet perennat, kuten keijunkukat ja idänunikot olivat jo kukassa. Takana  näkyy kukkiva alppiruusu.


Heinäkuu

Heinäkuussa puutarhan juhlalliset prinsessat olivat pääosassa. Ruusut olivat aloittaneet kukinnan, samoin pionit. Näille monille herkille kukkijoille poutainen kesä oli hyväksi. Sade ei päässyt vaurioittamaan nuppuja tai täydessä kukassa olevia kukintoja. Kukat kestivät pitkään.


Elokuu

Elokuussa kypsyivät marjat ja luumut ja omenat. Satoa tuli monenlaista ja sitä oli runsaasti. Hedelmäpuita oli alkukesällä muutamia kertoja kasteltu reilusti, mutta muuten poutakesä ei niitä haitannut.


Syyskuu

Syyskuussa puutarhan väritys alkoi taittua keltaisella. Kultapiiskut kukkivat runsaina ryppäinä ja jatkoivat kukintaa vielä lokakuussa, kun poutaa riitti.


Lokakuu

Keltainen syyskuun väri antoi vähitellen tilaa punerrukselle ja jäljelle jääneet lehdet muuttuivat punertaviksi, oransseiksi, purppuranvärisiksi. Punalehtiruusun marjat saivat mustan värin.


Marraskuu

Marraskuu toi yllätyksen. Lunta satoi ja maisema sai varhaisen velkoisen peitteen. Olin päättäväisesti jättänyt osan perennojen varsia leikkaamatta, jotta niistä syntyisi talven törröttäjiä. Hetken ajan leimujen varret seisoivat ryhdikkäinä lumikoristeltuina. Muutaman päivän kuluttua lumi kuitenkin suli ja unelma törröttäjistä jäi unelmaksi. Mustuvat varret painuivat maahan.


Joulukuu

Vesisateisen marraskuun ja joulukuun alun jälkeen lankesi jälleen lumisade, joka koristeli kaiken pihassa ja puutarhassa. Jääköön tämä lumikuva muistoksi joulukuusta 2019, vaikka kaikki lumi on nyt jo sulanut pois. 

Kokonaiseen vuoteen mahtui monenlaista, mutta tämä olkoon vuoden 2019 tiivistetty tarina. 

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2020!

27 kommenttia:

 1. Saapa nähdä kotiutuiko viime keväänä hankkimani näsiä meille. Ainakin on kiva tietää että vetää puoleensa perhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä en tiedä, toivotaan! Meidän näsiät, joita on useita, ovat aikoinaan tulleet ihan omia aikojaan lintujen levittämistä marjoista. Viime keväänä ne kukkivat runsaasti.

   Poista
 2. Kaunis oli vuoden kulku torpalla! Kaikkea hyvää sinne teille ja ihanaa alkavaa uutta vuotta ja vuosikymmentä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Saila, innolla lähdetään taas uutta vuotta kohti!

   Poista
 3. Kiva kooste ja kaunis vuosi! Toivotan vähintään yhtä hyvää tulevaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuviin poimitaan kauneimmat hetket ja koko vuosi näyttää hyvältä. Ainakin yllättävän nopeasti se taas kului. Uusi vuosi on täynnä yllätyksiä!

   Poista
 4. Mukavia nämä kuukausi-tarinat, joita muutamissa blogeissa nyt ollut! Noista kultapiiskuista tulee aina mieleen mummoni puutarha, jossa noita kasvoi. Hyvää uutta vuosikymmentä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kuvatarinoissa on aika kutistettu niin pieneen pakettiin! Sellaisesta vanhasta pihasta ovat kultapiiskut meillekin kulkeutuneet. Kiitos Vilma!

   Poista
 5. Ihanan kukkaisa katsaus kuluneeseen vuoteen! Toivottavasti uuden vuoden alku tarjoaa luntakin kasvien suojaksi. Antoisaa uutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, käydään eteenpäin uudella innolla!

   Poista
 6. Kuinka ihania nuo kesäkuvat ovatkaan! Oikein ihanaa alkavaa vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä näyttää tällä hetkellä uskomattoman ihanalta! Hyvää tulevaa vuotta!

   Poista
 7. Ihana kooste kuluneesta vuodesta! Oikein hyvää ja kukkaisaa vuotta 2020!

  VastaaPoista
 8. Ihanaa uutta puutarhavuotta 2020!

  VastaaPoista
 9. Hyvää ja onnellista uutta vuotta 2020 sinulle.

  VastaaPoista
 10. Hyvvee tätä alakanutta vuotta 2020!

  VastaaPoista
 11. Hienoja muistoja päättyneestä vuodesta.
  Oikein hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 12. Kiitos tästä koosteesta sitä oli mukava lukea ja katsella.

  VastaaPoista
 13. Ihana kooste! Niin kauniit kuvat jälleen, tuo purppuraomenapuu on upea!

  VastaaPoista