sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Puutarha odottaa


Torpan puutarha ja asukkaat elävät odottavissa tunnelmissa. Hetkittäin on jopa kevään odotuksen tuntua ja toisaalta ennusteet lupaavat vielä oikean talven. Viiden plusasteen lämmössä voisi jo tarttua haravaan, mutta yöllä pakkanen nousee lähelle kymmentä miinusastetta ja seuraavana päivänä sataa höyhenen kevyen lumikerroksen. Kumpaan suuntaan pitäisi asennoitua, kohti kevättä vai talvea? 


Esikasvatettavien kasvien kylvökään ei vielä ole ajankohtaista. Kylvösuunnitelmat alkavat hahmottua ja siemenvarastot on tarkistettava. Siemenhankinnat pitäisi käynnistää.


Pihassa on toisaalta mukava käyskennellä, sillä kaikki näyttää varsin siistiltä. Nurmikot ovat aika ajoin kauniin kuurakerroksen peittämät ja perennapenkit pääosin alasleikattuja. Osa maahan jääneistä mustuneista perennavarsista peittyy valkoiseen kuuraan, vain joitakin mustia varsia jäi törröttämään. Puutarha ei vaadi nyt mitään toimia.


Muutamat perennat ovat valmiiksi täynnä elinvoimaa ja lehtiruusukket ovat rehevän vihreitä joka säällä. Runsaaksi levinneet keijunkukat muodostavat vihreitä rykelmiä ja muistuttavat tulevasta kasvusta.


Sormustinkukkaa vai ukon tulikukkaa? Viime kesänä annoin tämän näköisten taimien asettua valitsemiinsa paikkoihin vapaasti. Kasvatin niitä sormustinkukkina, kunnes monet niistä osoittautuivat tulikukan aluiksi. Joku tienoolla kasvanut yksilö oli levittänyt siemenensä voimakkaasti ja alkuvaiheessa taimien erottaminen sormustinkukan alusta oli yllättävän vaikeaa. Kun tulikukka sitten pääsi vauhtiin, sen juurakko kasvoi suureksi ja kitkeminen teki ison kuopan maahan. Kuvan taimet ovat melko varmasti sormustinkukkaa, sillä ne ilmaantuivat sormustinkukan juurelle.


Jos kevät jatkuu tällaisella säällä, voi pian aloittaa joitakin projekteja. Kantopuutarhaan on kerätty kantoja ja muita epämääräisiä puujärkäleitä. Se on tarkoitus perustaa juuri tähän pienen lehmuksen ja saarnin kainaloon, taikinanmarjapesaiden äärelle. Tarkkaa suunitelmaa ei ole. 


Toinen projekti odottaa kasvimaalla. Meillä on pitkä suorakaiteen muotoinen hyötykasvimaa, jonka puoleen valiin pystytettiin muutama vuosi sitten risuista tuulensuoja-aita. Aidan taakse jäävässä osassa on kasvatettu perunaa ja etupuolella juureksia ja vihanneksia. Nyt on tehtävä muutoksia vuoroviljelyn vuoksi. Perunamaan paikkaa on vaihdettava. Sen vuoksi puretaan aita pois ja kylvö-ja istutussuunitelma uudistetaan. Aidan purkuun voi hyvin ryhtyä näillä kevätilmoilla.


Monet ovat tänä vuonna kaivanneet lunta ja kunnon talvea ja ehkä se vielä tulee. Usein ovat helmi- ja maaliskuu olleet talven kylmimmät kuukaudet. Toisaalta tämä leuto sää on nyt ihan miellyttävää, kun saadaan jo vähän enemmän valoa ja jopa auringon paistetta. Lumityöt ovat jääneet vähiin ja lämmityskulut pieniksi. Ainoa huoli on siitä, että maassa ei ole lumipeitettä kasveille kovia pakkasia varten. Ehkä sitä ei tarvita.Nyt meillä on sääolojen vuoksi jännittävää. Parikymmentä vuotta sitten oli näillä tienoilla varmaa, että koululaisten hiihtolomalla saatiin hiihtää kotipelloilla. Se oli ihan itsestään selvää ja varusteet olivat valmiina pulkkailuun ja hiihtoon. Nyt eletään jännityksessä. Saadaanko helmikuussa vielä talvi vai aikaistuuko kevät? Tarvitaanko suksia vai otetaanko kumisaappaat esiin?

24 kommenttia:

 1. Niinpä, ei tässä tiedä tuleeko seuraavaksi talvi vai kevät! Sinulla on tosi siistin näköistä, sopii keväänkin tulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvien kuura tekee kaikesta siistin näköistä ja se onkin mukavaa. Nyt kuura ehti jo sulaa, joten näkymä on jo erilainen. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 2. Teillä tosiaan on siistit näkymät puutarhassa. Kiinnostava kasa kantoja. Toivottavasti pääset pian niiden kimppuun.
  Meillä ei talvi ole vielä virallisesti edes alkanut, kun säät ovat pysyneet lämpiminä. Nyt en oikeastaan enää edes odota lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodenajan merkit ovat tosiaan hieman hukassa, mutta näissä oloissa vaan mennään.

   Poista
 3. Hienoja, tunnelmallisia kuvia. Kaunis puutarha näyttää kauniilta ympäri vuoden.
  Ehkäpä teillä voi kevät jo tullakin. :)
  Meillä on talvi varmaan vasta edessä, tuntuu että se (lumi) tulee vuosi vuodelta myöhemmin, mutta kevät ei aikaistu, päinvastoin. Itse en pakkasia kaipaisi, mutta luonnolle olisi sopiva määrä lunta ja pakkasta parasta.
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, en oikein usko talven menneen ohi ja sopiva lumimäärä olisi ihan hyvödyllinen.

   Poista
 4. Toivottavasti sataisi lunta, sillä se on paras suoja puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suojaava lumi olisi paikallaan, vaikka meillä on levitetty havusuojausta totuttuun tapaan. Lumi on kuitenkin parasta.

   Poista
 5. Oikeaa talvea ja lunta on oikeastaan ikävä näissä tammikuisissa vesisateissa.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin vielä toissapäivänä kuuraa ja oli kaunista. Se meni sateiden myötä. Kunnon talvea odottaa, vaikka sen jälkeen heti kevättä ja lumien sulamista! En ollut ennen blogeista lukemista kuullutkaan kantopuutarhasta. Sinäkin siis sellaista perustamassa! Meillä mökillä olisi edellytykset myös siihen. En tiedä perustanko koskaan. Täytyy seurata teidän kantopuutarhalaisten päivityksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Kantopuutarha' tulee meillä olemaan kantoryhmä, joka koloihin yritetään saada kasvamaan jotakin sopivaa. Kantopuutarhoja on esitelty lehdissä ja jopa täällä blogeissa ja olen sellaisia nähnytkin ihan livenä. Meillä se on mukava tapa käyttää kertyneitä puunrohjakkeita muuhunkin kuin polttopuuksi.

   Poista
 7. Kauniit kuuraiset kuvat. Meilläkin on nyt samanlaista, kun lumet on sulanu vähiin. Myökin on kantoja kerätty ison kuusen juurelle ja homma keväällä jatkuu. Miusta nuo lehet on sormustinkukkoo, ukon tulikukan lehet ainakin meillä on hopeanhohtosen karvan peitossa. Tekköö miel niitä silitellä ohikulukiissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon näiden olevan sormustinkukkia, mutta tulikukka on ihan alkuvaiheessaan hyvin samanoloinen. Muistelen teillä puuhatun myös kantopuutarhaa!

   Poista
 8. Teillä näyttää puutarha niin siistiltä ja valmiilta kevääseen. Minäkin luin ennusteen, missä arveltiin, että kevätkesä on kylmä, mielummin ottaisin talviset säät nyt kun keväällä, silloin kun olisi tärkeä saada hyötytarhassa kasvu hyvään vauhtiin. Mutta minkä näille säille mahtaa. Teillä näyttää olevan suunnitteilla kiinnostavia projekteja, kiva nähdä esittelyjä, kunhan pääsette vauhtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säätilojen kehitys täytyy vain ottaa vastaan sellaisena kuin se tulee. Käytetään positiiviset jutut hyväksi ja yritetään ikävien puolien kanssa selvitä jotenkin.

   Poista
 9. Siellä näyttää siistiltä ja kovin syksyiseltä kun ei ole lunta. Meillä sitä on vielä sen verran, että voi sanoa maan olevan selvästi valkoinen. Toivoisin kyllä talvisia lämpötiloja ja normaalimäärän lunta mieluummin kuin tällaista nollan molemmin puolin seilaamista tähän aikaan vuodesta. Mitähän keväästäkin tulee? Komeita kantoja odottamassa puutarhaan pääsyä. Mielenkiinnolla odotan kantopuutarhasi valmistumista. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikerros ja kylmä kausi olisi nyt paikallaan ja kunnon kevät siihen päälle. Odotellaan tulevaa kevättä!

   Poista
 10. Minä olen aina pitänyt sinun puutarhasi katselusta ja näin talvella voin paremmin tarkkailla penkkien muotoja ja näkymiä. Tulikukkaa on meillä mökillä ollut jo ennen meitä ja olen yrittänyt sitä hävittää mutta aina sitä jostain nousee. Keijunkukka on kaunis perenna ja minun pitäisi vähän vahvistaa ilmeisesti sen multaa koska ovat käyneet vähän heikommaksi kasvustoltaan. Vettä sataa tänäänkin ja maa on musta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, mukavaa jos näyttää kivalta! Lunta ei ole tullut, mutta vesisade on tänään poissa.

   Poista
 11. Palasin vielä blogisi pariin, sillä minulla on sinulle haaste blogissani. Käypä vilkaisemassa!

  VastaaPoista
 12. Täällä ollaan lopultakin. Minulta on aina vaan jäänyt käymättä vastavierailulla, mutta nyt jään lukijaksi ja tutustun puutarhaasi. Terv. Selätön puutarhuri

  VastaaPoista